Правителството предлага повишаване на минималния размер на дневните пари от 20

...
Правителството предлага повишаване на минималния размер на дневните пари от 20
Коментари Харесай

Новите командировъчни: На колко ще вдигнат парите за служебни пътувания

Правителството предлага повишение на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лв.. Идеята е да се обезпечи адекватност на регламентираните командировъчни пари с оглед темпа на повишаване на инфлацията. Промяната е заложена в план на разпореждане на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за командировки в страната, оповестен за публично разискване.
Срокът за публично разискване е до 1 март.
По този метод се обезпечена съответен размер на дневните пари на командированото лице, за да покрива разноските за храна при командироване в страната, написа в отчета на обществения министър.
Предвижда се и опция да се заплащат дневните пари до 200 на 100 от нормативно избрания най-малко по преценка на командироващия или когато това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със синдикална организация на държавните чиновници.
Последната промяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 година, когато той е избран на 20 лв.. Дневните пари са предопределени за покриване на разноските на командирования за храна денем и компенсиране на служащия или служителя за претърпяното стеснение, защото не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за интервала от януари 2008 година до декември 2022 година инфлацията съгласно показателя на потребителските цени е 60.8%, се отбелязва още в отчета.
При прилагане на персонално моторно транспортно средство на командирования се изплащат пътни пари, равни на равностойността на изразходваното гориво по разходни правила, избрани от производителя на моторното транспортно средство, за смесен режим на придвижване -градско и извънградско.
Действащата все още наредба планува, че пътните пари са съобразени с разхода на моторното транспортно средство за най-икономичния режим на придвижване, т.е. единствено за извънградско придвижване, което води до неспособност да се покриват действителните разноски за гориво. При командироване е всекидневно придвижването да е както сред разнообразни обитаеми места (т.е. извънградско), по този начин и в границите на обитаеми места, написа в отчета на министъра на труда и обществената политика.
Промяната за нарастване на парите за командировки в страната беше поискана от работодатели и синдикати при анонсиране на другата  – за увеличение на парите за командировки отвън страната, която обществените сътрудници също поддържат, само че с някои рецензии към нея.
Синдикати и работодатели поддържат предлагането, като са единомислещи, че е належащо работещите да получават повече пари, само че имат и забележки, пишат от Българската стопанска камара.
Основната причина за увеличението на парите за командировки в чужбина е, че плануваните все още суми не доближават за покриване на базовите потребности, което води да търсене на взаимни отстъпки като това да се избира най-далечния хотел, който е и най-евтин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР